Mitropolitul Simeon al Noii Smirne: “Nu poate fi considerat pan-ortodox un sinod la care nu participă fiecare episcop”

Sursa: https://dragosteasebucuradeadevar.wordpress.com/2016/03/17/mitropolitul-simeon-al-noii-smirne-nu-poate-fi-considerat-pan-ortodox-un-sinod-la-care-nu-participa-fiecare-episcop/

Sursa: http://www.pravoslavie.ru/english/91211.htm
Traducerea în limba română: “Dragostea se bucură de adevăr” (Ana Elisabeta)

Mesajului mitropolitului, adresat Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, a fost publicat de agenţia greacă de ştiri Romfea.* În el, Înalt Prea Sfinţia sa oferă remarci cu privire la o varietate de chestiuni şi exprimă un protest hotărît împotriva faptului că nu fiecare episcop va avea dreptul de vor la sinodul pan-ortodox.
* http://www.romfea.gr/images/article-images/2016/02/neas_smirnis.pdf
“Nu poate fi considerat pan-ortodox un sinod în care nu fiecare episcop, ci numai întâistătătorii Bisericilor Locale participă, chiar dacă au o delegaţie numeroasă,” scrie Mitropolitul Simeon.
“Reducerea numărului de episcopi participanţi diminuează autoritatea sinodului, şi nu poate fi considerar un Sfânt şi Mare Sinod,” continuă el.
Înalt Prea Sfinţia sa a arătat de asemenea că de vreme ce nu fiecare episcop are dreptul să voteze, ci numai Bisericile, evenimentul se desfăşoară contrar Ortodoxiei, care este caracterizată de democraţie.
Mitropolitul de Noua Smirnă îşi exprimă regretul că chestiunile cu adevărat presante care tulbură Ortodoxia, ca dipticele, autocefalia şi mijloacele de proclamare a ei, precum şi chestiunea calendarului, nu sunt incluse în agendă.
El declară că pentru motive personale nu doreşte să facă parte din delegaţia de douăzeci şi patru de episcopi care îl vor însoţi pe întâistătătorul Bisericii Greciei, Arhiepiscopul Ieronim, la sinod. În opinia sa, aceasta ar trebui aleasă prin vot secret la o întrunire a ierarhilor.
Să ne reamintim că întrebări similare au fost puse de Mitropolitul Atanasie al Limassolului în scrisoarea sa către Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului:
“Îmi exprim cu smerenie dezacordul cu faptul că practica tuturor Sfintelor Sinoade de până în prezent, de a acorda câte un vot fiecărui episcop, este abolită. Nu a existat niciodată un sistem de ‘o Biserică, un vot,’ ceea ce îi reduce pe membrii Sfântului şi Marelui Sinod, cu excepţia întâistătătorilor, la simple ornamente, refuzându-li-se dreptul de a vota.”
Traducere din rusă în engleză: Jesse Dominick
Pravoslavie.ru

3 gânduri despre „Mitropolitul Simeon al Noii Smirne: “Nu poate fi considerat pan-ortodox un sinod la care nu participă fiecare episcop”

Lasă un comentariu