MĂRTURIE: Trupul Preacuviosului Părinte Justin Pârvu încuviințează că am câștigat un sfânt în Ceruri

Preacuviosul Schiarhimandrit Justin de la Petru Vodă adormit întru Hristos

Preacuviosul Schiarhimandrit Justin de la Petru Vodă adormit întru Hristos

Nu cu multe ore în urmă a fost înmormântat trupul Preacuviosului Părinte Justin Pârvu (duhul său nu are cum să fie înmormântat, chiar de ar și voi dușmanii lui Hristos, însă ne va fi și mai aproape de dincolo). Întrucât tocmai m-am întors de la Mănăstirea Petru Vodă, simt ca pe o datorie a face următoarea scurtă mărturisire:

– trupul Părintelui, pielea, mîinile erau moi (nu avea rigor mortis) nici la aproape patru zile de la moarte – așa cum se spune că se întâmplă cu monahii din Sf. Mune Athos (deși Părintele nu era athonit);

– când i-am sărutat mâna, nu numai că nu mirosea a mort – nu a fost deloc astfel de miros de-a lungul acestor zile, deși a fost foarte cald – , ci mirosea frumos, ca o miresmă de mir pe care nu am mai întâlnit-o.

– și alte persoane au dat și pot da această mărturie. De fapt, oricine a fost acolo a constatat că nu miroasea deloc urât. Desigur, unii au simțit mirosul frumos, iar alții, care fuseseră chiar sceptici inițial, au văzut și broboane de mir izvorând din mâna și din zona capului Părintelui. Broboanele au fost șterse cu vată și păstrate de unii.

– întreaga atmosferă din aceste zile a fost pascală, fără umbră de întristare, ci numai bucurie, lumină, har. Iar lacrimile – acolo unde și atunci când au fost – au fost de bucurie harică. Niciun pic din atmosfera grea care este adesea la înmormântări, mai ales în preajma trupului celui mort. Niciun pic de teamă nu inspira trupul Părintelui (nici măcar copiilor), ci biruință asupra morții, bucurie, har, cuvioșie care te atrag ca un magnet și te molipsesc de Împărăția lui Dumnezeu. Acest lucru te făcea pur și simplu să te rogi la și nu pentru Părintele Justin.

În concluzie, Părintele Justin Pârvu chiar a adormit întru Domnul și a fost prohodit ca un Cuvios al lui Hristos. Fără să cădem în patetisme, spun ceva ce nu am mai simțit niciodată la alte înmormântări (și, din nou, ca și pentru cele mărturisite mai sus, sunt atâția care o spun – nu este, deci, mărturia mea subiectivă): atmosfera chiar era cea de la racla (și nu sicriul) unui sfânt rămas așa acolo de veacuri, așteptând a fi pentru puțin timp închisă din oarece nevoi, pentru a fi redeschisă mai apoi pentru totdeauna ca o vistierie duhovnicească de preț.

Să nu vă mirați de aceste cuvinte ca fiind potrivnice Sfintei Tradiții Ortodoxe, de vreme ce avem cazuri în creștinismul veacului de aur când credincioșii se certau pe trupul unui sfânt cuvios nu numai imediat după moarte, dar chiar și dinainte. La nevoie, se pot da exemplele exacte.

Cântăm, deci, „Veșnică pomenirea!”, dar în același timp, simțim în inimă izvorând și „Prea-cuvioase Părinte Justin de la Petru Vodă, roagă-te și pentru noi, păcătoșii!”.

Aceasta este ceea cea am simțit și simt și eu între foarte mulți alții. Nimic care să țină de vrednicia mea, ci doar de evidența covârșitoare și de datoria către Dumnezeu și aproapele: „Precum am auzit, așa am și văzut”. Scriu acestea și eu deoarece știu că unii s-au îndoit de mărturiile date zilele trecute de alții.

Prof. Marian Maricaru

20 iunie 2013, de Sf. Ier. Mc. Metodie al Patarelor, Sf. Ier. Calist al Constantinopolului și Sf. Nicolae Cabasila

VEDEȚI ȘI:

Înmormântarea Părintelui Justin Pârvu

PĂRINTELE JUSTIN PÂRVU – Biografia unei biruinţe

Minunile săvîrşite de Părintele Justin Pârvu

Reclame

11 gânduri despre „MĂRTURIE: Trupul Preacuviosului Părinte Justin Pârvu încuviințează că am câștigat un sfânt în Ceruri

 1. Pingback: MĂRTURIE: Trupul Preacuviosului Părinte Justin Pârvu încuviințează că am câștigat un sfânt în Ceruri | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă

 2. A avut loc Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Detalii aici – http://www.aparatorul.md/a-avut-loc-sinodul-bisericii-ortodoxe-din-moldova/

  Se cere totuşi o mică precizare. Da, Sinodul ar fi putut recurge la acest remediu, dar deocamdată nu a făcut-o, iar vîlva prematură din presă ne face să credem că este o modalitate de a discredita deciziile reale ale Bisericii.

  Continuarea aici – http://www.aparatorul.md/interpretarea-eronata-a-declaratiei-sinodului-bom/

 3. Pingback: Μαρτυρίες για τα θαυμαστά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την οσιακή κοίμηση του στάρετς π.Ιουστίνου Pârvu | ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ

 4. Pingback: Μαρτυρίες για τα θαυμαστά γεγονότα που έγιναν μετά την οσιακή κοίμηση του στάρετς π.Ιουστίνου Pârvu | ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ

 5. Pingback: Μαρτυρίες για τα θαυμαστά γεγονότα που έγιναν μετά την οσιακή κοίμηση του στάρετς π.Ιουστίνου Pârvu |

 6. Ana Elisabeta on 5 mai 2015 la 10:54 pm said:

  Şi pr. Iustin Pârvu tot pe vechi o fi fost? Iată mărturia lui Marian Maricaru:

  https://dogmaticaempirica.wordpress.com/2013/06/21/marturie-trupul-cuviosului-parinte-justin-parvu-incuviinteaza-ca-am-castigat-un-sfant-in-ceruri/
  Reply ↓

  marin on 6 mai 2015 la 4:00 pm said:

  Da , foarte interesanta marturia dar nu are legatura cu ortodoxia . Moastele sfintilor se vadesc la ceva vreme dupa adormire , nu la cateva zile .

  Marian, iată ce se mai întâmplă… Stiliştii îţi pun la îndoială ortodoxia 🙂 A ta sau a pr. Iustin Pârvu, n-am înţeles bine, în tot cazul mi se pare aberant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s