BISERICA RUSĂ NU VA PARTICIPA LA MARELE SINOD DIN CRETA ȘI INSISTĂ ASUPRA AMÂNĂRII ACESTUIA

Vedeţi ştirea la linkul de mai jos. Ceea ce nedumereşte este cum de Patriarhia Moscovei vorbeşte despre propunerile lor pentru modificarea documentelor când ştim cum le-au votat primii ca ortodoxe, la câteva zile de la publicarea lor, persecutând pe clericii care se opuneau, dând comunicate de autoîndreptăţire absurdă etc.
Enervant şi faptul că Mitropolia din Republica Moldova face parte din „Biserica Ortodoxă Rusă”. Ceva pare tare bolnav cu acest tip de „ortodoxie”…
Apoi, acesta nu este şi nu poate fi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse pentru că nu îi cuprinde pe toţi episcopii, ci doar nişte mitropoliţi. Este un soi de sinod permanent, restrâns la un soi de mini întâistătători locali. Atâta tot. Dar pare o copie în mic după sistemul propus de Marele Sinod.

http://acvila30.ro/biserica-rusa-nu-va-participa-la-marele-sinod-din-creta/

Reclame

2 gânduri despre „BISERICA RUSĂ NU VA PARTICIPA LA MARELE SINOD DIN CRETA ȘI INSISTĂ ASUPRA AMÂNĂRII ACESTUIA

 1. Oameni buni, eu nu înțeleg unde vă țineți logica sau cum o folosiți. Nu ar trebui să vă bucurați și să dați slavă lui Dumnezeu că chiar și Rusia, care adoptase prima în cvasiunanimitate sau mai bine zis pseudo-unanimitate toate documentele presinodale, s-a răzgândit? Nu ați cerut aceasta, nu am cerut aceasta și în scrisorile către sinodalii noștri? Iată că Dumnezeu a rânduit ca, deși distinșii noștri ierarhi încă n-au luat o poziție clară (poate mai așteaptă să vadă de unde bate vântul mai tare, din sud-est sau din nord-est), Rusia să se răzgândească. În general se consideră un semn de înțelepciune schimbarea unei păreri sau poziții care se constată că e greșită.

  Sunt două motive pentru care Rusia s-a răzgândit. Unul din motive este reticența oamenilor duhovnicești din afara, dar mai ales din cuprinsul Rusiei. Opinia lor nu fusese inițial luată în calcul, poate și pentru că în ianuarie-februarie încă nu era formată, dar există indicii că ea totuși a avut o anumită greutate.

  Alt motiv este că, cel puțin aparent, Moscova dorește să câștige încrederea acelor biserici locale care se opun Sinodului panortodox și astfel să întoarcă în folos propriu valul de nepopularitate format contra Constantinopolului. Spun asta pentru că n-am sesizat în declarațiile rusești recente vreo reevaluare ortodoxă a documentelor aprobate de ei sau a declarației co-semnate de Patriarhul Chiril și Papa Francisc.

  Este însă de neînțeles de ce acest lucru ar fi o problemă câtă vreme Rusia acționează în interesul Bisericii, în interesul păstrării curăției Ortodoxiei, adică ceea ce ne doare pe noi acum și încă foarte tare.

  Doamne, ajută!

  • Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Hristos Însuși a întemeiat Biserica, și nici porțile iadului nu o vor birui! Să nu uităm… Adică deși poate rușii au și o agendă proprie, nu și-o vor putea împlini decât în măsura în care le va îngădui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s