Lectorul Radu Preda despre Sinodul panortodox (III) | Dilema Veche

Nu cunoştem până acum decât două poziţionări publice de nivel teologic în România în chestiunea aşa zisului Mare Sinod. Una este a domnului lector Radu Preda. Alta a părintelui Mihai Andrei Aldea.
Începem cu primul, care a scris până acum în Dilema o suită de patru articole, încă nefinalizată. Problema cea mai mare este la documentul privind relaţiile „cu restul lumii creştine”.
Dar până acolo, dl. Radu Preda marchează, şi el, o problemă, anume lipsa dezbaterilor. Iar aceasta pune în pericol validitatea sinodului… Iată ce spune, între altele (restul citiţi pe siteul sursă):

„Textele sînt traduse în românește și pot fi găsite pe pagina oficială a Patriarhiei. Din păcate, nu am auzit/văzut să se prezinte și să se comenteze aceste documente în facultățile noastre de teologie, fapt care adîncește temerea că un criteriu esențial pentru orice act sinodal va fi cu greu îndeplinit sau, în cel mai bun caz, cu întîrziere: receptarea. Or, aceasta reprezintă un proces care precedă consultarea propriu-zisă, insuflă dezbaterile și le confirmă rezultatele.
Să ne facem măcar o idee sumară asupra conținutului fiecărui document în parte. Textul despre misiunea Bisericii în lumea contemporană are un titlu de lucru problematic: „Contribuția Bisericii Ortodoxe la realizarea păcii, dreptății, libertății, a fraternității și a dragostei între popoare și la înlăturarea discriminărilor rasiale și de altă natură“. Înainte de toate, terminologia este evident datată, adică vine direct din epoca Războiului Rece, perioadă cînd a și fost redactată o primă variantă, menținerea ei în contextul actual trădînd un conservatorism prost plasat. Apoi, legat tot de titlu, acesta nu corespunde decît parțial agendei problemelor globale la rezolvarea cărora Biserica Ortodoxă își poate aduce o contribuție.”

Sursa: http://dilemaveche.ro/sectiune/polul-plus/articol/sinodul-panortodox-iii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s