Marturii video din Vest: Christians Coming Home to Orthodoxy

Dincolo de limbajul mai mult sau mai puţin ecumenist din prezentare, merită urmărite cele de aici:
http://myocn.net/christians-coming-home-to-orthodoxy/

Reclame

4 gânduri despre „Marturii video din Vest: Christians Coming Home to Orthodoxy

 1. Cele 9 Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe Universale și minunile care s-au întâmplat – Stâlpii și fortificațiile ortodoxiei –

  Stâlpii și fortificațiile ortodoxiei

  Calendar 2014, Uniunea Ortodoxă Panelenă și Orthódoxos Týpos 4 aprilie 2014 nr. 2017, p.5

  Cele 9 Sinoade Ecumenice ale Bisericii Ortodoxe Universale

  și minunile care s-au întâmplat
  http://graiulortodox.wordpress.com/2014/09/20/223-cele-9-sinoade-ecumenice-ale-bisericii-ortodoxe-universale-si-minunile-care-s-au-intamplat-stalpii-si-fortificatiile-ortodoxiei/

  • Foarte gresita teologia romantic-duhovniceasca a par. Romanides si a IPS Hierotheos Vlahos despre indumnezeirea Parintilor de la Sinoadele Ecumenice. Aduceti-va aminte de Sinodul II Ecumenic si ce a patit Sf. Grigorie Teologul.
   In plus, sinoadele ecumenice nu au o infailibilitate care rezida in faptul ca participa marii patriarhi sau reprezentantii lor. Ci in acceptarea hotararilor de pleroma Bisericii, diacronic, si de diferiti sfint. Si de sinoade ulterioare.

   • Buna este formularea”in acceptarea hotararilor de pleroma Bisericii, diacronic, si de diferiti sfint. Si de sinoade ulterioare”. Dar in complectare, aici in articolul despre cele noua sinoade, accentul este pus pe Sf. Parinti in ideea de a scoate in lumina Teologia Patristica si nu teologia post- patristica a ecumenistilor, fara Sfinti Parinti, ca chipurile, nu mai sunt de actualitate . De aceea si P.Romanidis si IPS Vlahos au in completare pus accentul pe Sf. Parinti. Dar printr-o analiza mai amanuntita observam ca cei doi nu afirma ca sfintii sunt deasupra sinodului, ci intelegem ca fara de ei nu se poate. Deci, avem nevoie de Sfinti ca sa poata fi constiuit un Adevarat Sinod. Ne lipsesc doar propunerile Patriahului/lor, astazi de exemplu, in cazul nostru Romania, participarea la viitorul Mare Sinod a Pr. Rafael Noica. etc.

   • Nu sunt de acord cu ce spuneti… Un adevarat sinod poate fi constituit si din oameni cu pacate. (Altfel nu s-ar mai intruni sinoade decat daca unii dintre membrii ar avea certificat de sfintenie – si inca din timpul vietii. Sa fim seriosi… In plus, si sfintii pot gresi. Nu un sfant este criteriul complet si infailibil). Totul este sa se tina de Dumnezeiasca Revelatie exprimata prin Scriptură si Tradiţie. Din spirit anti post patristic nu trebuie sa ajungem la pozitii antipatristice. Par. Rafail Noica e sfant? Ma jenez si sa ridic astfel de problema. Tocmai de aceea este aberant sa se postuleze o asemenea premiza pt un sinod. Va aduc aminte ca unii il contesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s