Memoriu despre Conferinţa Internaţională „Misiune şi Evanghelizare” a Consiliului Mondial al Bisericilor – către Prea Fericitul Arhiepiscop şi Înalt Prea Sfinţiţii Mitropoliţi ai Bisericii Eladei (3 Aprilie 2005; textul publicat de Mănăstirea Paraclitu şi răspândit în toată Grecia). Semnează zeci de stareţi, arhimandriţi, ieromonahi, protoprezviteri, preoţi, profesori de teologie. Sunt de aşteptat astfel de gesturi unite şi din partea părinţilor duhovniceşti, preoţilor, monahilor, teologilor şi laicilor ortodocşi din România. Tot în urma unei presiuni din partea pleromei Bisericii a părăsit CMB-ul şi Patriarhia Georgiei.

Punem mai jos, în originalul grecesc ce nu beneficiază încă de o traducere (pe această cale facem un apel la cei care au timp să ajute cu traducerea în română), textul memoriului, aşa cum a fost el tipărit şi răspândit de cunoscuta Mănăstire Paraklitou de lângă Athena.
Facem acest lucru pentru că exemplul ortodocşilor din Grecia este un exemplu al firescului şi normalităţii în Biserică şi societate: toţi suntem membre ale aceluiaşi Trup şi toţi suntem datori să ne exprimăm liber, chiar să pro-testăm atunci când învăţătura de credinţă a Bisericii este afectată. Desigur, cu bună cuviinţă şi dragoste, din iubire de Dumnezeu şi aproapele.
Sperăm ca şi poporul român să depăşească anumite blocaje de mentalitate, moştenite din comunism sau nu, şi să înveţe să se exprime liber şi vertical, în Duhul Adecărului, în Hristos şi în Biserică.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s